Het juiste voer voor uw kat kiezen

Goede voeding is net zo belangrijk voor de gezondheid van uw kat als voor uw eigen gezondheid. Maar de voedingsbehoeften van katten verschillen nogal van die van ons. Waar de voeding van mensen vezelrijk en vetarm moet zijn, heeft een kat een vetrijke voeding nodig – voor energie en een dikke en weelderige vacht – en minder vezels voor een goede darmgezondheid.

En ook al eet u zelf het liefst vegetarisch, katten gedijen doorgaans minder goed op vleesloze maaltijden. Huiskatten zijn carnivoren, net als hun grote soortgenoten in het wild. Ze hebben dierlijk eiwit en dierlijk vet nodig voor een gezond spijsverteringskanaal. Katten hebben ook koolhydraten nodig voor energie.

LEVENSFASE EN LEVENSSTIJL

Er zijn duizenden verschillende soorten kattenvoer verkrijgbaar. Maar hoe kiest u de soort die geschikt is voor uw kat?

Bepaal als eerste de levensfase en levensstijl van de kat. Kittens, zogende poezen en oudere huisdieren zijn voorbeelden van levensfasen. En iedere levensfase stelt andere eisen aan de voeding. Op al het kattenvoer moet aangegeven staan voor welke levensfase het voer wordt aanbevolen.

Voedingsbehoeften zijn ook afhankelijk van levensstijl. Een kat die voornamelijk de bank bewaakt, heeft niet zoveel energie nodig als een kat die buiten rondloopt.

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met eventuele medische aandoeningen bij uw kat, zoals voedselallergieën, waarvoor uw dierenarts een speciaal dieet heeft voorgeschreven.

DROOG- OF BLIKVOER?

Nadat de levensfase en levensstijl van uw kat te hebben vastgesteld moet u beslissen of u droog- of blikvoer wilt geven. De meeste katten gedijen prima op alleen droogvoer. Door de schurende werking bevordert droogvoer de mondhygiëne voor gezonde tanden en tandvlees. Sommige katten, vooral kieskeurige eters, vinden blikvoer met zijn zachte en natte textuur lekker.

Onthoud wel dat droogvoer de hele dag in een voerbak kan blijven, terwijl blikvoer na 30 minuten moet worden weggegooid als het niet is opgegeten. Daarom is droogvoer meestal de beste keuze voor drukke mensen die normaal gesproken overdag niet thuis zijn.

Als u weet wat de voedingsbehoeften van uw huisdier zijn en wat hij lekker vindt, kunt u naar de winkel.

ETIKETTEN VERGELIJKEN

De ingrediënten staan in aflopende volgorde van gewicht. Omdat katten vlees nodig hebben, kunt u het best een voer te kiezen met als eerste ingrediënt een dierlijke eiwitbron, zoals kip, lam, vismeel of ei. Deze ingrediënten bevatten een volledige mix van essentiële aminozuren, zoals taurine, die niet voorkomt in plantaardige eiwitbronnen zoals sojameel of maïsglutenmeel.

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het gebruik van een combinatie van koolhydraten in de voeding, zoals maïsmeel of gerst en graansorghum, een optimale koolhydraatverteerbaarheid biedt en het energieniveau op peil helpt te houden.

Onderzoek toont ook aan dat bietenpulp – het materiaal dat overblijft nadat suiker uit suikerbieten is gewonnen – een uitstekende vezelbron is en een gezond spijsverteringskanaal bevordert.

Voor een zachte, stralende vacht en een gezonde huid heeft uw huisdier een aangepaste verhouding van omega 6- en omega 3-vetzuren in zijn voeding nodig. Goede vetbronnen zijn onder meer kippenvet en vismeel.

KWALITEIT

Etiketten op kattenvoer bieden beperkte informatie over de voedingswaarde van het voer omdat etiketteringsvoorschriften het niet toestaan dat fabrikanten de kwaliteit van de ingrediënten op de verpakking vermelden.

Een gerenommeerde fabrikant van huisdiervoeders kan u precies uitleggen hoe ze de kwaliteit van ingrediënten beoordelen en waarborgen die ze in hun producten gebruiken.