Voedingsadvies puppy | Eukanuba

Voedingsadvies puppy

Net als kinderen hebben puppy’s andere voedingsbehoeften dan volwassen soortgenoten. Kies puppyvoer met veel zorg, alsof u babyvoeding voor een kind kiest, om hem een optimale start te geven. De voeding die u nu geeft, legt de basis voor een lang en gezond leven.

Baasje zijn van een nieuwe pup is zoveel meer dan alleen hem voeren. De hechte band die u nu met uw puppy opbouwt, is voor het leven. Natuurlijk gaat u uw puppy leren om zich goed te gedragen. Maar het belangrijkste is dat hij zich geliefd, veilig en zeker voelt in zijn nieuwe huis en bij de mensen die zijn nieuwe familie gaan vormen.

De fokker heeft hem al gespeend en op vast voedsel overgezet. Uw puppy heeft nu hoogwaardig puppyvoer nodig dat 100% volledige en uitgebalanceerde voeding biedt.

Kies voor hoogwaardig puppyvoer

Hoogwaardig puppyvoer bevat een hoog gehalte aan eiwit en vet, omega 6- en omega 3-vetzuren en allerlei vitaminen en mineralen om uw puppy in optimale lichaamsconditie te houden. Het soort eiwit is ook erg belangrijk, omdat dit de voedingsbouwstenen biedt om een gezonde groei en ontwikkeling van uw puppy te ondersteunen. Kies puppyvoer dat gemaakt is met hoogwaardig dierlijk eiwit zoals kip, lam of vis.

Volgens ons moet goed puppyvoer het volgende bevatten:

 • Hoogwaardig dierlijk eiwit – om de gezonde groei en ontwikkeling van spieren en botten te ondersteunen
 • DHA verbetert het leervermogen en helpt puppy’s beter trainbaar te maken
 • Goede vezels zoals bietenpulp en prebiotische FOS dragen bij aan een gezonde spijsvertering
 • Omega 6- en omega 3-vetzuren in de juiste verhouding voor een gezonde huid en vacht
 • Vitamine E en C om een gezond immuunsysteem te helpen ondersteunen

Hondenvoeding afgestemd op de rasgrootte

Puppy’s groeien het snelst gedurende de eerste zes maanden van hun leven. Ze verbruiken dan per gram lichaamsgewicht bijna twee keer zo veel energie als een volwassen hond. Aangezien zijn maag nog niet volgroeid is, is het belangrijk dat ze voeding krijgen die is afgestemd op hun voedingsbehoeften en rasgrootte.

 • Puppy’s van (zeer) kleine rassen ontwikkelen zich snel. Daarvoor moet hun voeding een hoog gehalte aan eiwit, vet en calcium bevatten.
 • Puppy’s van (zeer) grote rassen hebben een zorgvuldig afgestemd eiwit- en calciumgehalte nodig om een langzamer groeitempo te ondersteunen. Puppy’s van grote rassen kunnen wel 24 maanden blijven groeien!
 • Puppy’s van middelgrote rassen zitten ergens tussen deze twee richtlijnen in.

Tips voor het voeren van puppy’s

Na het voer voor uw puppy te hebben gekozen, kunnen deze tips helpen om uw puppy goed te laten eten:

 • Meet de grootte van de portie goed af. Begin met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op de zak en deel dit door het aantal keren dat u uw puppy te eten geeft (één keer ’s morgens en één keer ’s avonds).
 • Haal de bak weg als hij gedurende 30 minuten de kans heeft gehad om te eten. Zo voorkomt u overvoeren, wat kan leiden tot ongezonde gewichtstoename.
 • Zorg dat er altijd een bak met water voor uw pup klaarstaat en ververs het regelmatig.    
 • Controleer regelmatig zijn gewicht door met uw handen over de flanken te strijken. U moet zijn ribben kunnen voelen. Ook moet u zijn middel kunnen zien als u hem van de bovenkant of de zijkant bekijkt. Bekijk onze handige gids om uw hond in optimale lichaamsconditie te houden.
 • Onthoud dat al het EUKANUBA-voer volledig en uitgebalanceerd is, afgestemd op zijn voedingsbehoeften. Als u iets anders toevoegt aan zijn eten, kan dit invloed hebben op de opname van mineralen in zijn voer.

Als u zich zorgen maakt over de voeding of het gewicht van uw puppy, ga dan met hem naar uw dierenarts voor controle.

Wanneer moet u uw puppy voeding voor volwassen honden geven?

In de eerste weken en maanden hebben puppy’s speciale voeding nodig om hen te helpen sterke botten te vormen en hen van voldoende energie te voorzien om goed te kunnen groeien. Zodra ze eenmaal volgroeid zijn, is het belangrijk hun voer zorgvuldig te kiezen om voort te bouwen op de goede basis die hun puppyvoer heeft gelegd.

De leeftijd waarop uw puppy een volwassen hond wordt, hangt af van de rasgrootte. Elke hond is anders, maar het volgende is een redelijke richtlijn voor de leeftijd waarop honden volwassen worden:

 • Zeer kleine en kleine rassen: 9-12 maanden
 • Middelgrote rassen: 12 maanden
 • Grote rassen: 12-15 maanden
 • Zeer grote rassen: tot 24 maanden

Bij grote en zeer grote rassen kan dit betekenen dat uw hond er volwassen uitziet, terwijl hij eigenlijk nog een puppy is en zich meer als puber gedraagt!

Juniorvoer

Bij EUKANUBA begrijpen we dat honden van verschillende rasgroottes verschillende zorg nodig hebben. Daarom hebben we Ontwikkelende Junior ontwikkeld – een overgangsvoer voor grotere honden tussen puppy en volwassen hond.

Juniorvoer bevat alle elementaire bouwstenen die uw hond nodig heeft, zoals DHA voor trainbaarheid en hoogwaardig dierlijk eiwit, maar helpt grotere honden ook om langzaam en gestaag te groeien. Dit geeft ze wat extra hulp bij de opbouw van sterke gewrichten en spieren voor hun volwassen leven.

Hier moet u op letten bij voer voor volwassen honden

Uw hond heeft een volledige en uitgebalanceerde voeding nodig die aansluit bij al zijn voedingsbehoeften voor de volgende levensfase. Dit helpt hem om in optimale lichaamsconditie te blijven zonder te veel energie te leveren, wat zou kunnen leiden tot gewichtstoename.

Bij het kiezen van volwassen hondenvoer moet u er niet alleen op letten dat het voer hoogwaardig dierlijk eiwit bevat, maar ook calcium om de gewrichten van uw hond te ondersteunen naarmate hij ouder wordt. In puppyvoer moeten ook alle belangrijke vitaminen, zoals vitamine E en C, omega 6 en 3 en de juiste hoeveelheid vezels, want deze blijven gedurende het hele leven van een hond van vitaal belang.

Naast regelmatig bewegen is investeren in kwaliteitsvoer een van de beste dingen die u kunt doen om uw hond te helpen een lang en gezond leven te leiden.