Kittens en oudere huisdieren

Zelfs als uw oudere hond of kat vreedzaam heeft samengeleefd met andere dieren in huis, is er nog geen garantie dat een nieuw kitten een warm onthaal krijgt!

Sommige goedaardige oudere dieren accepteren gemakkelijk elk huisdier dat in huis komt. Maar meestal worden zelfs heel erg rustige honden of katten onrustig als er een nieuwe kitten bijkomt.

Als u een nieuw kitten in huis neemt, heeft uw oudere hond of kat veel extra aandacht nodig. Hij moet weten dat u nog steeds van hem houdt en dat de nieuwkomer geen bedreiging vormt voor zijn positie in uw huishouden.

Uw nieuwe kitten

Als u uw nieuwe kitten voor het eerst mee naar huis neemt, is het belangrijk om hem apart te houden. Kies een kamer die neutraal terrein is (niet waar uw oudere huisdier graag slaapt). Dit geeft u tijd om het oudere huisdier gerust te stellen, en beschermt uw jonge katje tegen mogelijke agressie.

Een plaats voor uw kitten

Zorg dat er in de kamer van de kitten een mandje, krabpaal, kattenbak, voer- en waterbakjes en speeltjes aanwezig zijn. Zet de kitten in de kamer en laat hem de boel een beetje verkennen terwijl u nog bij hem bent. Laat hem dan even alleen, zodat hij kan wennen aan de nieuwe omgeving.

In het begin verstopt de kitten zich misschien. Probeer hem tevoorschijn te lokken om hem te troosten. Maar wees geduldig en dring niet te veel aan. Hij zal geleidelijk minder schuw naar u toe worden.

Eerste kennismaking

Dieren leren elkaar kennen door middel van geur. Uw oudere huisdier zal langdurig snuffelen aan de onderkant van de deur van de kamer waarin de kitten zit. Aan de andere kant van de deur doet de kitten hetzelfde.

Na een dag of twee kunt u vaak wel inschatten hoe uw oudere huisdier op de kitten zal reageren. Een hond die de kitten graag wil ontmoeten, krabt aan de deur en kwispelt met zijn staart, terwijl een kat gaat spinnen en zich over het algemeen nieuwsgierig of vriendelijk gedraagt. Maar als uw hond aan de deur gromt of blaft en uw kat blaast en van streek lijkt te zijn, doet u er goed aan de ontmoeting nog een paar dagen uit te stellen.

Doe het rustig aan

Als uw oudere huisdier klaar lijkt te zijn voor de kennismaking, open de deur dan net ver genoeg zodat ze elkaar kunnen zien en ruiken. Blijf wel in de buurt om toezicht te houden. Zet afhankelijk van hun reacties de deur langzaam steeds verder open, totdat ze zo aan elkaar gewend zijn dat ze naar elkaar kunnen kijken zonder van streek te raken. Dit kan enkele dagen duren, maar werkt meestal goed.

De eerste ontmoeting tussen de twee huisdieren moet kort en, hopelijk ook, rustig zijn. Als het oudere huisdier een hond is, houd hem dan in bedwang met bijvoorbeeld een riem om te voorkomen dat hij de kitten achternagaat en bang maakt.

Forceer niets. Laat de dieren zo dichtbij komen of ver weg blijven als ze willen. Herhaal korte kennismakingen zo vaak als nodig is, totdat de dieren op hun gemak in dezelfde ruimte kunnen blijven, in uw bijzijn. Verwacht niet dat ze meteen vrienden worden. Dat kost tijd.

Iedereen een eigen plek

Uw oudere huisdier moet worden gerustgesteld dat de nieuwkomer zijn territorium niet zal overnemen. Als hij een favoriete slaapplaats heeft, laat de kitten daar dan niet slapen. Geef het jonge dier zijn eigen speeltjes.

Dieren zijn vaak bezitterig als het gaat om hun voer en voerbakken. En omdat de kitten toch zijn eigen kittenvoer moet eten, kunt u de voerbakken het best zo lang mogelijk in andere kamers of op verschillende plekken zetten.

Houd een oogje in het zeil tijdens het eten om te voorkomen dat het ene dier het andere van zijn eten wegduwt. Omdat kittenvoer de eerste twaalf maanden het best is voor uw kitten, is het misschien een goed idee om hem nog een tijdje in een afgesloten ruimte te blijven voeren.

Hoogwaardig voer dat is samengesteld voor alle levensfasen, biedt weliswaar volledige en uitgebalanceerde voeding voor beide dieren. Maar als uw volwassen kat de neiging heeft om dik te worden, dan heeft ze niet de extra calorieën nodig die kittenvoer levert. En als uw oudere kat voeding eet die bedoeld is voor gewichtsverlies of gewichtsbeheersing, dan krijgt uw kitten niet alle extra voedingsstoffen binnen die ze nodig heeft voor haar groeiende lichaam als ze voerbakjes delen.

Het is het best om de huisdieren het voer te geven dat is samengesteld voor hun specifieke levensfase.

Kattenbakken

Twee of meer katten in een huishouden delen vaak een kattenbak. Maar veel volwassen katten delen hun kattenbak niet graag met een kitten, in ieder geval niet totdat ze meer aan elkaar gewend zijn.

Het gebruik van twee kattenbakken kan voorkomen dat uw volwassen kat uit protest zijn behoefte op ongewenste plekken gaat doen.

Vrienden of vijanden?

Het kan een jaar of langer duren voordat uw oudere huisdier en de kitten zich volledig op hun gemak voelen bij elkaar. Ze worden misschien nooit vrienden, maar leren elkaar te dulden.

Zelfs als ze afstandelijk blijven, vinden de meeste huisdieren een ander warm lichaam in huis wel fijn als hun baasjes er niet zijn. Maar de meeste huisdieren komen na verloop van tijd wel tot een werkbare relatie, zelfs als ze geen beste vrienden zijn!

Voordat u een kitten mee naar huis neemt

  • Laat de kitten door uw dierenarts onderzoeken om er zeker van te zijn dat ze gezond is en geen parasieten heeft.
  • Zorg ervoor dat al uw huisdieren goed gevaccineerd zijn.
  • Agressie neemt af als beide dieren worden gecastreerd of gesteriliseerd (de kitten op de juiste leeftijd).

Nadat u een kitten mee naar huis heeft genomen

  • Houd de kitten apart als u hem voor het eerst mee naar huis neemt.
  • Laat het volwassen dier en de kitten geleidelijk kennis met elkaar maken.
  • Bescherm de rechten en het territorium van het oudere huisdier.
  • Geef ze aparte voer- en waterbakken, speeltjes en kattenbakken.