Kattenvoeding en een gezonde huid en vacht

De huid en vacht van uw kat zijn van vitaal belang voor zijn gezondheid. Het grootste orgaan van hun lichaam beschermt ze tijdens hun avonturen buiten en houdt ze warm als in de koudere maanden.

De haren van de vacht bestaan bijna volledig uit eiwit. Als de voeding van een kat onvoldoende hoogwaardig eiwit bevat, kan het haar uitvallen of droog, kwetsbaar en broos worden.

Waarom is voeding belangrijk voor de gezondheid van de huid en vacht?

Eiwitten komen voor in zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten. Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren die katten nodig hebben, plantaardige eiwitten maar een paar. Katten hebben dierlijke eiwitten nodig om een optimale gezondheid te bereiken. 

Vetten komen ook voor in zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten. Deze worden als vetzuren opgenomen in de huidcellen. Er zijn twee essentiële vetzuren voor een gezonde huid en vacht. Linolzuur houdt de huid en vacht van katten in goede conditie. Bij onvoldoende linolzuur kunnen katten last krijgen van een doffe en droge vacht, haaruitval en een vette huid, en extra gevoelig zijn voor huidontsteking. Katten hebben ook arachidonzuur nodig voor een normale huid- en vachtgezondheid. 

Beide zijn omega 6-vetzuren en komen voor in dierlijke weefsels zoals kippenvet en in plantaardige oliën (maïs en soja). Het meeste kattenvoer in de winkel bevat echter meer dan voldoende aan omega 6-vetzuren. Deze vetzuren kunnen worden omgezet in verbindingen die huidontsteking bevorderen. Het is dan ook belangrijk om de hoeveelheid omega 6-vetzuren in de voeding in evenwicht te brengen met omega 3-vetzuren, die geen ontsteking bevorderen. 

Omega 3-vetzuren komen voor in vismeel en bepaalde plantaardige oliën, zoals lijnzaad. 

Uit onderzoek door voedingsdeskundigen van EUKANUBA is gebleken dat het combineren van vetbronnen in de voeding in een verhouding van vijf à tien omega 6-vetzuren op één omega 3-vetzuur resulteert in een uitstekende huid- en vachtgezondheid.

VITAMINEN EN MINERALEN

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor de ontwikkeling van een gezonde huid en vacht. De beste manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen is via een volledig en uitgebalanceerde voeding met de juiste hoeveelheden essentiële vitaminen en mineralen, en niet via supplementen.

Vitamine of mineraal Belang voor de gezondheid van huid en vacht
Vitamine A Noodzakelijk voor groei en herstel van de huid
Vitamine E Beschermt huidcellen tegen schade door oxidanten
Vitamine C Helpt bij de genezing van wonden
Biotine Helpt bij de omzetting van eiwitten
Riboflavine (B2) Noodzakelijk voor de vet- en eiwitstofwisseling
Zink Noodzakelijk voor de vet- en eiwitstofwisseling
Koper Betrokken bij weefsel-, pigment- en eiwitsynthese

VERANDERINGEN IN DE CONDITIE VAN DE VACHT

Vaak wordt gedacht dat voeding een rol speelt als veranderingen in de huid en vacht te zien zijn. De meest voorkomende oorzaken hiervan zijn echter het wisselen van de seizoenen en verandering van levensfase. Als de winter nadert, krijgen de meeste katten een dikke vacht om de warmte binnen en de koude lucht buiten te houden. Als het weer warmer wordt, verliezen ze hun dikke, zware vacht.

De meeste kittens worden geboren met zacht en pluizig haar. Maar naarmate ze ouder worden, krijgen ze een ruwere vacht. Drachtige en zogende katten kunnen ook te maken krijgen met veranderingen in de vacht of haaruitval.