Op jacht

Of ze nu achter hun avondeten aanzitten of stofnesten bespringen, katten vinden het leuk om te jagen. Grote katten, zoals leeuwen en cheeta’s, leren op hun prooi te jagen door veel te oefenen. En dat geldt ook voor kleine katten. Ze leren de basisprincipes van het sluipen, jagen, aanvallen en verscheuren door dagelijks te spelen.

Vanaf het moment dat een kitten op wankele achterpootjes gaat staan om de overhand te krijgen op een van zijn speelkameraadjes, blijven katten meestal tot op hoge leeftijd erg geboeid door bewegingen, licht en schaduw en het verrassingselement.

Leren sluipen

Het klinkt misschien vreemd, maar katten moeten ook leren sluipen. In het wild lopen katten vaak een maaltijd mis, omdat hun prooi sneller en verder kan rennen dan zij. De enige andere optie voor deze katten is te vertrouwen op hun katteninstinct om op te gaan in hun omgeving en volkomen stil te blijven tot een onoplettend doelwit voorbijkomt.

Katten hebben veel verbazingwekkende talenten die zich met de jaren ontwikkelen. Het oog van een volwassen kat ziet drie keer meer licht dan een menselijk oog. Ook horen ze vijf keer beter dan wij. Het gehoor van een kat is zelfs drie keer zo goed als dat van de gevoeligste hond, vooral als het gaat om hoge tonen.

Jagen, vangen en krabben

Hoewel huiskatten geen maaltijd hoeven vangen, vinden ze het wel leuk om rond te snuffelen als een vorm van spelen. Net als mensen die zich levendiger en opgewekter voelen als ze een sport beoefenen, houdt spelen katten van alle leeftijden gezond en in goede conditie. Het helpt ook goed tegen verveling, wat vaak tot kattenkwaad leidt.

Katteneigenaren moeten hun huisdieren volop speelmogelijkheden bieden en ervoor zorgen dat er voldoende speelgoed beschikbaar is om de kat uit te dagen. Zonder deze uitlaatklep vertonen katten eerder destructief gedrag of totale lusteloosheid.

Dus laat uw kat de volgende keer gerust met alle speeltjes uit de doos spelen. Want net als grote katten moeten kleine katten door middel van spel gestimuleerd worden om op hun allerbest te zijn.