Het uiterlijk van uw hond verzorgen | Eukanuba

Het uiterlijk van uw hond verzorgen

Neem de tijd om het uiterlijk van uw hond te verzorgen. Daardoor zal hij er niet alleen geweldig uitzien en zich opperbest voelen, maar het helpt ook om hem in optimale lichaamsconditie te houden.

Door de vacht van uw hond te verzorgen leert u ook zijn lichaam beter kennen, waardoor het veel gemakkelijker wordt om gezondheidsproblemen snel te ontdekken. En u kunt ook meteen zien of uw hond last heeft van bijvoorbeeld vlooien of teken.

U kunt het best uw hond er alvast aan laten wennen dat u zijn uiterlijk verzorgt als hij nog een puppy is. Als u hier te lang mee wacht, werkt uw pup op latere leeftijd misschien niet zo goed mee, vooral als het gaat om het reinigen van zijn oren en knippen van zijn nagels.

  • De vacht: een gezonde vacht is een heel goed teken dat uw huisdier gezond is en dat de huid in topconditie is. Een gezonde huid is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk van uw huisdier, maar beschermt hem ook tegen de elementen en infecties.
  • De huid: De huid van uw hond is het grootste orgaan van zijn lichaam. Goede voeding is essentieel om de huid gezond te houden. Door uw hond voeding te geven met hoogwaardige dierlijke eiwitten, mineralen, vitamine A, D3 en E, en een combinatie van omega 6- en omega 3-vetzuren, die allemaal in het voer van EUKANUBA zitten, helpt u een gezonde huid te ondersteunen.
  • Borstelen: Van nature verliezen de meeste honden hun vacht twee keer per jaar (in de lente en de herfst). Maar om van losse haren (en modder!) af te komen, moet u de vacht vaker verzorgen. Bij alle honden (behalve kortharige rassen) moet de vacht minstens één keer per week worden verzorgd, ongeacht de mate waarin ze verharen. Gebruik een zachte borstel en doe dit alleen als uw hond rustig en ontspannen is. Geef uw hond ter afleiding iets om op te kauwen of mee te spelen en haal de borstel een paar tellen over zijn lijf. Het is het best om een pup al op zeer jonge leeftijd kennis te laten maken met vachtverzorging. Dus wees voorzichtig als u dit nog nooit heeft gedaan. Een professionele hondenverzorger kan u adviseren over de juiste borstel voor uw ras, en of het nodig is uw hond te trimmen of strippen.
  • Oorverzorging: Hangoren hebben regelmatiger verzorging nodig dan rechtopstaande oren vanwege de beperkte luchtcirculatie, waardoor ze gevoelig zijn voor irritatie en infectie. Reinig de buitenste flap voorzichtig met een reinigingsdoekje of licht bevochtigd watje en controleer op rode pijnlijke plekken, vocht of overtollig oorsmeer. Spaniëls en jachthonden hebben een ondiepe etensbak nodig om te voorkomen dat hun oren tijdens het eten in het water en voer hangen.
  • Oogverzorging: Zorg ervoor dat de ogen van uw hond blijven stralen. Lichte traanvlekken, door natuurlijke slijmvorming, zijn schoon te maken met een reinigingsdoekje of licht bevochtigd watje. Neem contact op met uw dierenarts als de ogen van uw hond rood of ontstoken zijn of als er afscheiding uit het oog komt.
  • Nagelverzorging: Laat de nagels van uw hond eerst door een dierenarts knippen. Als u het daarna zelf wilt doen, kijk dat goed naar de dierenarts en vraag hem of haar om advies. Verkeerd knippen kan pijn en bloedingen veroorzaken bij uw hond.
  • Wassen: De huid en vacht van een hond produceren van nature oliën om hem te beschermen tegen infectie, irritatie en water. Te vaak wassen kan de werking van deze oliën verminderen. Was uw hond daarom maar één keer per maand. Als u hem toch moet wassen, gebruik dan een speciale hondenshampoo.

Raadpleeg een professionele hondenvachtspecialist als u niet goed weet hoe u de vacht van uw hond moet verzorgen. Als u denkt dat uw hond een huidprobleem heeft, neem dan contact op met uw dierenarts.