Hondenvoer voor een gezonde huid en vacht | Eukanuba

De huid en vacht van uw hond gezond houden

De huid en vacht van uw hond vormen het grootste orgaan van zijn lichaam, goed voor ongeveer 12% van zijn lichaamsgewicht. Behalve een prachtige vacht speelt bij honden ook de huid een grote rol in hun algehele gezondheid – als bescherming tegen verwonding en infectie, voor temperatuurregeling en als hun eerste verdedigingslinie. De vacht isoleert het lichaam en beschermt de huid tegen letsel en schade als gevolg van hitte, zonlicht en irriterende stoffen.

Een stralende vacht is ook het meest zichtbare teken van algehele gezondheid. En een vacht in goede conditie ziet er fantastisch uit en voelt geweldig aan.

Waarom is de vacht van een hond zo belangrijk?

Veel mensen denken bij honden maar aan twee soorten vacht: langharig of kortharig. Dit is tot op zekere hoogte waar, maar er zijn bijvoorbeeld ook honden met stok- of krulhaar, een ruwharige of zijdeachtige vacht, en niet te vergeten een enkele of dubbele vacht. De verschillende rassen hebben veel verschillende vachtsoorten die vaak passen bij het oorspronkelijke ‘werk’ van de hond.

Zo hebben labradors een korte, platte, dubbele vacht met een dikke ondervacht die waterafstotend is en isolatie biedt – onmisbaar voor hun oorspronkelijke rol als waterhond.

Veel terriërs hebben een korte, dikke, ruwe vacht – een ideale bescherming tegen stekels en doornen van kreupelhout en struikgewas. Welke soort huid of vacht uw hond ook heeft, ze hebben dezelfde belangrijke functies gemeen.

Voeding voor een gezonde huid en vacht

De vacht van een hond bestaat voor 95% uit eiwit1. Het is dan ook essentieel om voer te geven met hoogwaardig dierlijk eiwitten, zoals kip, lam en vis. Dit levert speciale aminozuren om de huid en vacht goed te voeden en zo een gezonde structuur en werking ervan te ondersteunen. Honden verbruiken zoveel energie om hun vacht te laten groeien, dat tot 35% van de dagelijkse eiwitinname van een hond nodig is om alleen al hun vacht en huid in goede conditie te houden.

Een gezonde huid is zacht en soepel, met de haarwortels diep ingebed in de huid. De vetzuren omega 6 en omega 3 stimuleren de productie van belangrijke oliën en talg om uitdroging te voorkomen en de vacht zichtbaar gezond te houden. Andere voedingsstoffen die van belang zijn voor de gezondheid van de huid en vacht, zijn de vitaminen A, C en E, plus zink, koper en biotine.

Naast goede voeding helpt regelmatige vachtverzorging van uw hond om zijn huid en vacht in optimale conditie te houden.

Expertise op het gebied van voeding sinds 1969

EUKANUBA’s speciaal samengestelde hondenvoer, gebaseerd op jarenlange expertise sinds 1969, bevat alle ingrediënten die essentieel zijn om een gezonde huid en vacht van binnenuit te helpen ondersteunen. Het voer is afgestemd op de behoeften van uw hond in verschillende levensfasen. Dus u kunt er zeker van zijn dat uw hond, van puppy tot jonge hond en van volwassen tot senior hond, alles krijgt wat hij nodig heeft om een optimale lichaamsconditie en een prachtige vacht te ondersteunen.

Om de vacht van uw hond nog mooier te maken raden we aan om deze regelmatig te verzorgen. Door eenmaal per week een goed gereedschap tegen verharen te gebruiken vermindert u ook losse haren.

Referenties:

1 Davenport GM, et al. The impact of nutrition on skin and hair coat. In: Current research in dermatology. Proceedings from Pre-Congress Symposium, 4th World Congress of Veterinary Dermatology, San Francisco, 2000; 4-9.