Gebitsverzorging voor honden: Het gebit van uw hond gezond houden | Eukanuba

Het gebit van uw hond gezond houden

Gebitsverzorging bij uw hond is een van de dingen die belangrijk zijn om hem in een optimale lichaamsconditie te houden. Ongeveer 85% van de honden heeft op 3-jarige leeftijd last van gebitsproblemen.1 De verzorging van het gebit is dus net zo belangrijk als de zorg voor andere zichtbare tekenen van gezondheid.

Gebitsverzorging voor puppy’s

 

Droogvoer helpt de tanden van uw hond schoon te houden. Maar het is heel belangrijk dat u uw hond daarbij helpt, zelfs als hij nog maar een jonge pup is, door hem te laten wennen aan tandenpoetsen. Puppy’s krijgen pas rond de leeftijd van zes maanden volwassen tanden. Maar als u hem nu al laat wennen, is dat later prettiger voor uw hond en u. 

Begin voorzichtig door hem simpelweg te laten wennen aan het poetsen en het nauwe contact. U hoeft in dit stadium niet eens een hondentandenborstel of -tandpasta te gebruiken. Gebruik gewoon uw vingertoppen om zijn tanden en tandvlees zachtjes te masseren, zodat hij vertrouwd raakt aan de aanraking en het gevoel. Als hij hier eenmaal aan gewend is, kunt u de tandenborstel gaan gebruiken. En vervolgens doet u daar een speciale tandpasta voor honden op. Gebruik nooit tandpasta voor mensen. Daar zit namelijk meestal fluoride in en dat is giftig voor honden. Probeer de tanden van uw hond elke dag schoon te maken. Lukt dat niet, streef dan naar een paar keer per week, omdat dit nog altijd het gebit van uw puppy gezond helpt te houden.

Door de tanden van uw hond van jongs af aan dagelijks te poetsen leert uw hond dat het er gewoon bij hoort en legt u een goede basis voor gezonde tanden en tandvlees op latere leeftijd.

Van melkgebit naar volwassen gebit

De meeste puppy’s verliezen hun melktanden als ze tussen drie en zes maanden oud zijn. Gedurende deze tijd moeten ze leven met wat ongemak, net als baby’s als de tandjes doorkomen. Uw hond kauwt onder meer om pijn te verlichten. Allerlei kauwspeeltjes kunnen daarbij helpen.

Als uw pup zes maanden oud is, moeten zo ongeveer al zijn 28 melktanden plaats hebben gemaakt voor een complete set van 42 volwassen tanden. Tijdens een van de regelmatige puppycontroles kijkt uw dierenarts of alle melktanden gewisseld zijn en de volwassen tanden doorkomen.

Verzorging van volwassen tanden

Net als wij krijgen honden ook last van tandplak en tandsteen als gevolg van bacteriën. Dit kan leiden tot tandvleesontsteking, een slechte adem, verlies van tanden, eetproblemen en andere mogelijk ernstige gezondheidsproblemen. Tandplak is een zacht, crèmekleurig laagje bacteriën dat zich op de tanden en onder de rand van het tandvlees afzet. Onder invloed van mineralen in het speeksel verandert het in tandsteen. Het vormt dan harde gele of bruine afzettingen.

Voorkomen is de beste manier om gebitsproblemen tegen te gaan. Zo simpel is het. Preventie is essentieel om het gebit van uw hond gezond te houden.

U kunt het gebit het best op drie manieren verzorgen:

  • Dagelijks poetsen – Tandenpoetsen is een zeer effectieve manier om tandplak langs de rand van het tandvlees van uw hond te verwijderen. U kunt dit het best dagelijks doen. Maar als dat niet lukt, dan ten minste één keer per week.
  • Gebitscontrole – We raden aan het gebit van uw hond eens in de zes tot twaalf maanden door uw dierenarts te laten controleren.
  • Gebitsverzorgend voer – Droogvoer is beter dan natvoer, omdat de krokante brokken helpen om tandplak weg te schrapen en los te halen. Er zijn ook kauwproducten en snacks op de markt, die kunnen helpen om de tanden van uw hond schoon te houden.

EUKANUBA-voer* heeft een speciale brokvorm en uniek DentaDefense om de tanden van uw hond schoon en gezond te helpen houden.

Referenties:

1 Wiggs RB. Periodontal disease in age categories of dogs and cats. 11th Am Vet Dental Forum, Denver, Co, USA, 1997: 143-144
*M.u.v. EUKANUBA-puppyvoer